Wat als de oogtest consultatiebureau niet goed is?

Als de oogtest consultatiebureau niet goed gaat, volgen bepaalde stappen. Dat traject hebben we doorlopen en we vertellen je erover.

Eind vorig jaar had mijn zoon een afspraak bij het Consultatiebureau. Wegen, meten en de ogentest. Niets bijzonders. Zoals altijd zat hij prima op zijn eigen lijn én op de groene middellijn. Niks aan het handje. Totdat hij de ogentest moest doen. Die ging niet zo best. Als de oogtest consultatiebureau niet goed gaat, volgen bepaalde stappen. Dat traject hebben we afgelopen week afgesloten en in deze blog vertel ik hoe dat gegaan is.

Oogtest consultatiebureau

Achteraf vond ik het zo stom, maar ik had niet geoefend met Bas. Ik gaf het aan en het was geen probleem. Ze nam de figuurtjes met hem door van de test en begreep dat als hij kasteel zei het de sleutel moest zijn. De ketel noemde hij thee zetten of pot. Fijn dat de medewerkster zo meebuigde met ‘m.

Toen was het tijd voor de test en kreeg hij het brilletje op dat één oog afdekt. De eerste rij ging prima en toen was het klaar. “Ik weet het niet” werd niet alleen een standaard antwoord, maar werd ook nog eens binnen een halve seconde geroepen. Hij deed dus duidelijk niet zijn best.

De andere kant ging beter. In die zin dat hij duidelijk wel zijn best deed. Hij nam de tijd om na te denken, maar gaf te vaak verkeerde antwoorden. Hoewel ik het niet eerder had meegemaakt, was het geen verrassing dat de ogentest niet goed werd afgelegd. Wat nu?

Tweede ogentest CJG

We maakten een nieuwe afspraak en op advies van de medewerkster planden we het zo vroeg mogelijk in om uit te sluiten dat hij vermoeid zou zijn. Deze tweede test ging, als ik mijn man mag geloven, een stukje beter. Hij deed echt zijn best, maar helaas mocht het niet baten. Ook deze test ging niet goed. Met een verwijzing naar het ziekenhuis op zak stond hij weer buiten.

Als een bril krijgen het ergste zou zijn wat je kind kan gebeuren, dan teken ik er voor. Desondanks maakte ik me wel een beetje zorgen. Ik heb zelf al van jongs af aan een bril, dus ik weet dat het niet het einde is van de wereld. En toch is het, zeker op zijn leeftijd, gewoon veel makkelijker als het niet nodig zou zijn.

Als de oogtest consultatiebureau niet goed gaat, volgen bepaalde stappen. Dat traject hebben we doorlopen en we vertellen je erover.

Naar de oogarts

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet naar de opticien, maar worden doorverwezen naar een oogarts. We werden gewaarschuwd voor de enorme wachtlijsten en dat was niet voor niets. Een belletje rond verschillende ziekenhuizen en een tip voor een oogkliniek later konden we slechts twee weken later al bij die laatste terecht. Dat was nogal een verschil met de gemiddelde wachttijd van 3 maanden.

Drie dagen van tevoren begon ik hem voor te bereiden op ons bezoek naar de oogarts. Niet met een test (dat zat inmiddels wel goed), maar puur vertellen over wat er zou gaan gebeuren. Het mocht niet baten, hij wilde niet.

Dat veranderde iets toen de baliemedewerkster de opdracht gaf om de blauwe voetstapjes te volgen naar de wachtkamer. En toen, toen troffen we ook nog eens de allerbeste technisch oogheelkundig assistente die je je maar kunt wensen. Wow! Ze had mijn zoon, samen met haar Kermit de Kikker handpop, binnen 5 tellen op z’n gemak gesteld. Ik zag zelfs een lachje. Dat hield wel op toen er gedruppeld moest worden (2x met 10 minuten er tussen ivm donkere ogen), maar de sticker maakte een hoop goed.

En over goed gesproken… hij slaagde glansrijk voor alle tests die zij deed. Ze testte onder andere diepte en sterkte en nadien mocht hij ook nog even naar de oogarts zelf voor een oogheelkundig onderzoek. Ook die was alleen maar positief.

Oogtest Consultatiebureau tips

Dus, lang verhaal kort, we hebben ons voor niets zorgen gemaakt. De optometrist zei het heel treffend: Het consultatiebureau signaleert en zij zijn er om te diagnosticeren. En de diagnose was goed!

De oogtest van het Consultatiebureau was niet goed, maar het bleek gelukkig loos alarm. Tot slot mijn tips naar aanleiding van onze ervaringen:

  • Thuis oefenen voor de ogentest van het Consultatiebureau.
  • De wachttijden variëren enorm. Probeer verschillende ziekenhuizen. Denk ook aan oogklinieken.
  • Door de druppels kunnen de ogen gevoelig zijn voor licht na de test. Neem een zonnebrilletje mee.••Op Evenonderons.nl maken we soms gebruik van affiliatelinks. Dit betekent dat als jij via die link een aankoop doet, wij daar een commissie voor ontvangen. Dit kost jou niets extra. Daarnaast word ik soms betaald of ontvang ik producten in ruil voor een artikel. Meer informatie vind je in mijn disclaimer. ••

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *